Italienske klassikere
Den første gang koncentrerer vi os om det vi kalder
klassikerne eller variationer herover
menuen består af:
Frisk pesto med crostini
Tagliatelle bolognese
Pizza bianco og
Quadro stagioni
En variation over en
klassiker : Lakselasagne
Tira mi su
Pasta Bolognese/Tagliatelle
med bolognese sauce
Denne klassiske ret stammer fra Bologna i
Emilia Romagna, den er berømt i hele verden og er allerbedst med pasta med æg.
Den har intet at gøre med den danske spagetti med kødsovs der er en fordansket
og noget udvandet version af samme ret.
Opskrifterne
er altid til 4 personer med mindre vi skriver noget andet.
250 gram Tørpasta med æg fra Bologna - Tagliatelle
250 gram Tørpasta med æg fra Bologna - Tagliatelle
Til saucen:
2 spsk olivenolie
1 gulerod – hakket
1 løg - hakket
1 blegselleri - hakket
1 spsk. koncentreret tomatpure
½ kop tør rødvin
½ kop vand
1 laurbær
salt og peber efter smag
Vask og skær grøntsagerne i små tern.
Varm smør og olivenolie. Tilsæt oksekød og grøntsager /laurbærblade,
Svits nogle minutter.
Når grøntsagerne er bløde og kødet brunet, tilsættes
vinen, som skal fordampe helt, derefter
tilsættes tomatpuré og det hele koger i
et par sekunder.
Tilsæt vand, salt og peber, og lad det simre i mindst 40 minutter, (gerne 1½ time) tilføj mere vand, hvis nødvendigt. En af de helt store fejl vi laver herhjemme når vi laver kødsovs er netop den ekstrem korte kogetid – vi betragter det som hurtig mad – og det er det ikke hvis man vil ha smag i saucen.
Tilsæt vand, salt og peber, og lad det simre i mindst 40 minutter, (gerne 1½ time) tilføj mere vand, hvis nødvendigt. En af de helt store fejl vi laver herhjemme når vi laver kødsovs er netop den ekstrem korte kogetid – vi betragter det som hurtig mad – og det er det ikke hvis man vil ha smag i saucen.
Kog Tagliatelle i rigeligt vand til de er al dente – derefter
hældes tagliatelle i kødsovsen og det hele vendes.
I Bologna , er
den traditionelle " sovs " lavet med tomatpuré, men i dag er det
almindeligt at bruge hakkede tomater og at lave mere sauce med den samme mængde
kød .
(2 mellemstore tynde pizzabunde)
½ strøget spsk. havsalt
Ca
Hæld
lunkent vand i en skål – vigtigt at vandet ikke føles varmt eller koldt på
huden
Tilsæt
gæren – opløs den ved at røre med fingreneTilsæt sukker, salt og halvdelen af melet og rør det ud,Tilsæt den anden halvdel og rør -
Ælt
i 10 minutter,eller
6 minutter med en røremaskine –
Lad
dejen hvile minimum 15 minutter - gerne natten overRul Pizzabundene ud direkte på bagepapiret
Læg fyldet på
Bag 7 – 10 minutter ved 250 grader
Pizzaen bliver allerbedste
hvis du laver dejen dagen før og lader den koldhæve i køleskabet – det andet
der gør dejen perfekt er æltningen, der skal æltes længe og er du i tvivl om du
har æltet nok så kan du teste ved hjælp af ”glutenprøven” hvor du skal kunne
trække i dejen til den er så tynd at du kan læse en avis igennem den – uden at
den går i stykker.
Pizza
Bianco Tartufo – Trøffelpizza – 1 stk
En rigtig himmerigsmundfuld - det er af afgørende betydning at trøffelolien er af god kvalitet - selv bruger vi en trøffelolie der er baseret på den hvide Albatrøffel - nogle trøffelolier smager lidt syntetisk.
14 skiver Trøffelsalami
1 håndfuld blandet salat
20 dråber Trøffelolie
Flødeosten
smøres ud på bunden af pizzaen
Trøffelsalamien
fordeles jævntPizzaen bages 7 – 10 min. ved 250 grader
Salaten skylles
Salaten fordeles over pizzaen – resten serveres ved bordet
Trøffelolie stænkes over
Server
Pizza quadro stagioni
– 1 stk
4
skivede champignon
8
kvarte artiskokhjerter1 stor skive rosmarinskinke eller 2 små
Fordel
tomatsovsen jævnt over pizzabundene
Fordel
champignon på ¼Fordel artiskokhjerter ¼
Fordel skinke på ¼
Fordel resten af osten på de andre ¾ dele
Bag 7 – 10 minutter ved 250 grader eller til osten er gylden og boblende
Pizzaerne kan stænkes med god olie og drysses med salat ved bordet –
hvis man ønsker det.
Lakselasagne
1/4 liter fløde
1 løg
1 fed hvidløg
(
Timian (frisk eller tørret)
Saften fra ½ presset citron
Lidt revet muskatnød
Hak
løg og hvidløg
Kom
dem i en gryde sammen med den frosne spinat og ca. ½ dl vand. Lad det simre til spinaten er tøet op.
Tilsæt fløden under omrøring på svag varme.
Tilsæt citronsaften, salt, peber, timian og muskatnød, mens du stadig rører rundt.
Fordel i et ildfast fad i denne rækkefølge:
Lasagneplader, spinatstuvning, laks , osv. Slut af med et lag spinat stuvning på toppen.
Bag lasagnen på en plade midt i ovnen på ca. 180 grader i ca. 45 min.
(De sidste 10 minutter med provoloneosten på toppen)
Tiramisu
De fleste italienske regioner gør krav på at have opfundet Ti ra mi su'en - ingen tvivl om at det er en populær italiensk dessert der altid har været tillagt evnen til at virke som afrodisikum.Portionen her kan være dessert efter et måltid - til 6 personer - selvom vores søn på 17, betragter det som en portionsanretning.
2
past. Æggehvider
4
past. Æggeblommer1 ¾ dl ekstra stærk kaffe brygget og afkølet
Ca.
Økologisk Kakao – pulveriseret
Pisk
hviderne stive i en skål
Pisk
æggeblommer med flormelis til det er hvidt og luftigtFold mascarpone i
Fold æggehviderne i
Læg savoiardi i en aflang skål
Stænk med kaffe og marsala
Læg et lag mascarponecreme over
Gentag processen
Slut med kakaodrys
Stilles i køleskab.
Superholdet :) Så meget god mad, som blevet lavet på rekordtid :)
SvarSletJa det er imponerende Dorte
SvarSlet