Parmigiano Reggiano - Ægte parmesan ost - Parmesankiks-Ricottakugler og parmesanskorpe popsParmigiano reggiano  - Parmesan - Grana - Ostenes konge

I denne artikel er opskrifterne fra vores parmesan smageaften , bud på hvad du kan bruge parmesanskorper til, samt rejsefif til Bologna og Parma.

I uge 7 var Holger og jeg i Italiens kulinariske centrum - Bologna - Parma- Emilia Romagna.
En overflod af madindtryk og en fornemmelse af at rejse i Italiens "mave".
Vi boede først et par dage i Bologna hvor vi blev mødt med det italienske morgenbord, der ikke kun var en overflod af kage men også af mortadella i alle afskygninger.
Mortadellaens "fødsel" i FICO - verdens største food park

Videre i Parma boede vi central overfor domkirken og nød aftnerne i byen hvor en Aperol ledsages af de skønneste antipasti - Vi kunne slet ikke styre det, men endte de fleste aftener med at have spist os mætte inden vi nåede til aftensmaden - det var altid spændende hvad det næste sted bød på af lækkerier til den orange Aperol der glimtede i de første aften solstråler. 
"A room with a view" Skøn udsigt til domkirken fra vores lille lejlighed i Parma.

Alt i parmaskinker, salamier og andre lækkerier

Tænk hvis man måtte have sådan et vindue i Danmark - det ser så lækkert ud.

Fra Parma drog vi ud og besøgte vores producent af økologisk parmesan og Parmigiano reggiano di Montagna - Altså parmesan lave i bjergen.
Parmesankatedralen


Hjemme holdt vi smage aften i Appetito , der skulle smages på 24 mdrs parmesan 24 mdr økologisk parmesan og 30 mdrs parmesan - Parmesankiks , Parmesancreme, Ricottakugler (Ricottaen er et biprodukt af osteproduktionen) parmesankurve.

Vi startede ud med parmesankiks - de smuldrede - da jeg ikke havde opdaget det var ølandshvede : fuldkorn der var i pakken - Det må anbefales at bruge almindelig hvedemel.☺

Parmesankiks 


125g hvedemel
100 g fint revet parmesanost 24 mdr.
1/2 tsk bagepulver
Et lille drys salt
125g koldt smør i tern

Bland det hele sammen i en rørermaskine og rul til en pølse som lægges koldt til den er til at skære af (evt fryser).
Skær skiver af ca 1/2 cm tykkelse og læg dem ikke for tæt på en bageplade. Bag dem ved 180 grader i 5-7 min.

I panik over at mine kiks ikke hang sammen , rørte jeg en af mine yndlingscremer sammen - Parmsancreme - den er nem - hurtig, du kan tilsætte chili, trøffel, rosmarin hvis det passer til din middag eller bare snacke den som den er - vende pasta, gnocchi eller små nye kartofler i den. Lave bruschettaer, hvid pizza eller som vi gjorde - bare snacke den med crostinikiks. Parmesancreme120 gram parmigianni reggiano (30 mdr) blendes med et par spiseskefulde blid olie og ½ dl tør hvidvin. Opbevares på køl evt. med et lag olie over – så holder den længe.

 Ricottakugler

160 gram cantuccini med mandler
250 gr Ricotta
6 spsk flormelis
100 g ren kakaopulver
Bær til pynt
Blend kagerne, til de er fine som grov mel, tilsæt ricotta og flormelis.Bland med fingrene. Form kuglerne som valnødder og rul dem i kakaopulver. Sæt dem køligt til de skal spises.
Pynt med bær før servering.

Parmesanskorper

Skorpen på parmesan må du ALDRIG kassere. For det første er det ren ost, parmigiano reggiano er ikke tilsat nogle konserveringsmidler eller andre ting, det er ren ost, dvs skorpen er også ost, bare lidt hårdere og med de karakteristiske bogtaver printet ind i siden.

Den bedste boullionterning.

Kog din skorpe med restegrønt fra køleksabet - porrer, gulerødder, blegselleri , krydderurter og lad den simre i timer - si den og vupti verdens bedste boullion.

Du kan også bruge den direkte i risottoen, pastaretten, suppen eller en hvilken som helst sammenkogt ret.

Den kogte skorpe fisker du op og skærer i små tern og giver nogle sekunder i mikroovnen (den behøver ikke være kogt, du kan også gøre det med almindelig skorpe) . Skorpen popper op og du får de lækreste "chewy" tern du kan snacke.

Alt er brugt ingen ting til overs - Buon Appetito

Kommentarer