I dag var temaet "Mad med på tur, i skoven, på stranden, på jobbet, i skolen eller til en fælles buffet
Mad til at tage med – på tur, på ferie, til buffetter,
i skolen på jobbet eller bare til at spise på vejen til og fra… Vi har samlet
opskrifter fra forskellige steder i italien på retter man kan tage med, de kan
spises kolde og de kan også lunes når man når frem .
Menu:
Små tærter med majs porre og parmaskinke
Boller med rosmarin og ost
Pølsehorn med salsiccia,
Polpetta på spid.
Pizzamuffins
100 g . mel
1 tsk. bagepulver
1 knsp. salt
1 æg
1 dl mælk
40 g chorizo eller spinata picante hvis du kan lide det stærkt
50 g skinkestrimler eller andet pålæg
100 g revet ost
Oregano
Skær pepperoni'en/salamien og skinken ud i mindre stykker
Hak osten
Bland ost, skinke, æg, mælk og oregano med mel og bagepulver
Fordel dejen i muffin formene
Bages i 15 min
Stilles til køling på en rist eller serveres med det samme
Kan fryses og evt. lunes igen.
Arancini di riso/Riskugler
En af vores morgenmads favoritter da vi var på Sicilien
i sommers – og så er man mæt helt frem til frokost – Hvis du kommer til
Trapetto på Sicilien så prøv Arancini på Carlos bar på torvet.
200 gram risottoris
½ liter vand
1 knsp. safran
2 æg
25 gram smør
40 gram parmesanost
100 gram rasp
Fyld:
1 lille hakket løg
100 gram finhakket lufttørret skinke
1 spsk. tomatpure
1 dl . hvidvin
1 spsk. olivenolie
60 gram pecorino ost – hakket
Mel
Olivenolie
Hæld risene i en skål – rør dem med æg, smør parmesan og rasp.
Fyld:
Varm olie i gryde
Steg løget til det er blødt
Tilsæt kødet og steg
Tilsæt tomatpure og vin og lad det simre til vinen er fordampet
Tilsæt lidt vand hvis det er blevet meget tørt, - smag til med salt og peber
Køl lidt af
Tilsæt ost
4 forårsløg porre
1 fed hvidløg
Færdig butterdej – 2 - 3 plader
2 æg
½ dl mælk
1 dl creme fraiche
12 semitørrede cherrytomater
tørret oregano
salt og peber
Sauter løgene til de er bløde og møre i smørret.
Kom majs og hvidløg ved 2 min. og smag til med salt og peber.
Udstik dejen i små cirkler, så de passer til 6 små linseforme - dejen må gerne stikke lidt op over kanten - fordel majs, porrer og hvidløg i formene.
Pisk æg, mælk, cremefraiche, salt og peber sammen og fordel det i tærterne.
Top hver tærte med ½ skive parmaskinke, en semitørret tomat og et drys oregano.
Bag dem ved 200 grader i ca. 20 min. til de er faste og overfladen gylden.
1 dl mælk
40 gram smør
25 gram gær
300 gram tipo ”00”
mel
Olivenolie
2½ spsk. finthakket frisk rosmarin
70 gram mild revet Provolone
3 spsk. piskefløde
25 gram røget panchetta i strimler
Salt
Rør gæren ud i blandingen
Tilsæt salt
Tilsæt mel og ælt grundigt
Sæt til hævning i en skål smurt med olivenolie, indtil dejen har dobbelt størrelse
Vend dejen ud på et stykke bagebapir og arbejd rosmarinen ind i dejen
Del i 6 boller
Tryk bollerne let flade og bag 15 minutter
Fyld hulrummet med osteblandingen
Varm bollerne i ovnen i et øjeblik
300 g hakket oksekød
3 spsk. revet parmesanost
5 spsk. rasp
2 æg
1/2 fed hvidløg, hakket
1 kvist frisk timian
1 stilk blegselleri
1 løg
oliven
1 spsk. kapers
1 glas hvidvin
ekstra jomfru olivenolie
Olivenolie
Salt
Peber
6 træspyd
Bland kødet med æg, 3 spsk. rasp, parmesanost, hvidløg, timian, salt og peber.
Fagottini 4
store eller 8 små.
Menu:
Pizzamuffins,
Arancia,Små tærter med majs porre og parmaskinke
Boller med rosmarin og ost
Pølsehorn med salsiccia,
Polpetta på spid.
Pizzamuffins
6-8 stk. store muffin forme
eller
12 stk. små -
12 stk. små -
Jeg plejer at lave minimum dobbeltportion så der er
til madpakker – De kan laves med alle slags pålægsrester – osten kan også være
en flødeost.
1 tsk. bagepulver
1 knsp. salt
1 æg
1 dl mælk
40 g chorizo eller spinata picante hvis du kan lide det stærkt
50 g skinkestrimler eller andet pålæg
100 g revet ost
Oregano
Tænd ovnen på 200 grader
Bland mel, bagepulver og salt
i en skålSkær pepperoni'en/salamien og skinken ud i mindre stykker
Hak osten
Bland ost, skinke, æg, mælk og oregano med mel og bagepulver
Fordel dejen i muffin formene
Bages i 15 min
Stilles til køling på en rist eller serveres med det samme
Kan fryses og evt. lunes igen.
Arancini di riso/Riskugler
En af vores morgenmads favoritter da vi var på Sicilien
i sommers – og så er man mæt helt frem til frokost – Hvis du kommer til
Trapetto på Sicilien så prøv Arancini på Carlos bar på torvet.½ liter vand
1 knsp. safran
2 æg
Fyld:
1 lille hakket løg
1 spsk. tomatpure
1 spsk. olivenolie
Mel
Olivenolie
Kom risottorisene i vand
tilsat safran og kog ca. 16 min til de er møre og al væden er opsuget. Rør hele
tiden.
Pisk æggene imens.Hæld risene i en skål – rør dem med æg, smør parmesan og rasp.
Fyld:
Varm olie i gryde
Steg løget til det er blødt
Tilsæt kødet og steg
Tilsæt tomatpure og vin og lad det simre til vinen er fordampet
Tilsæt lidt vand hvis det er blevet meget tørt, - smag til med salt og peber
Køl lidt af
Tilsæt ost
Gør hænderne fugtige og læg
en portion af risblandingen i håndfladen
Læg lidt af kødblandingen
oven på risen
Læg igen en klat ris ovenpå
Form en kugle på størrelse
med en lille appelsin
Rul de færdige kugler i mel
Dyp dem i sammenpisket æg
Og rul dem til sidst i rasp
Steges i meget varm olie
De små tærter kan også laves på en lille mørdejsbund
hvis man vil undgå den lidt fede butterdej.
Små tærter med majs, forårsløg og parmaskinke
3 skiver parmaskinke
1 majskolbe (1 lille dåse
majs)4 forårsløg porre
1 fed hvidløg
Færdig butterdej – 2 - 3 plader
2 æg
½ dl mælk
12 semitørrede cherrytomater
tørret oregano
salt og peber
Trim majskolberne for blade
og tråde og skær kernerne fra kolberne med en skarp kniv.
Snit foråtsløgene i tynde
skiver, skyl dem godt og hak hvidløget fint. Sauter løgene til de er bløde og møre i smørret.
Kom majs og hvidløg ved 2 min. og smag til med salt og peber.
Udstik dejen i små cirkler, så de passer til 6 små linseforme - dejen må gerne stikke lidt op over kanten - fordel majs, porrer og hvidløg i formene.
Pisk æg, mælk, cremefraiche, salt og peber sammen og fordel det i tærterne.
Top hver tærte med ½ skive parmaskinke, en semitørret tomat og et drys oregano.
Bag dem ved 200 grader i ca. 20 min. til de er faste og overfladen gylden.
De små panini indeholder vores egne
yndlingsingredienser – Panchetta, Ost og rosmarin.
Panini al rosmarino e formaggio / Boller med rosmarin og ost
Olivenolie
2½ spsk. finthakket frisk rosmarin
3 spsk. piskefløde
Salt
Varm mælk og smør over lav
varme
Køl afRør gæren ud i blandingen
Tilsæt salt
Tilsæt mel og ælt grundigt
Sæt til hævning i en skål smurt med olivenolie, indtil dejen har dobbelt størrelse
Vend dejen ud på et stykke bagebapir og arbejd rosmarinen ind i dejen
Del i 6 boller
Efterhæv 1 time
Varm ovnen til 180 graderTryk bollerne let flade og bag 15 minutter
Fyld:
Panchettaen steges 3 min. på
en pande og varmes derefter med provolone og fløde ved lav varme.
Tag bollerne ud af oven og
skru op til 200 grader
Skær toppen af bollerne og
fjern den bløde krummeFyld hulrummet med osteblandingen
Varm bollerne i ovnen i et øjeblik
Stort set alle lande
har en variation af frikadeller , i italien hedder de polpette – når de
anbringes på træspid, bliver de mere elegante og nemme at håndtere.
Spiedini di polpette
ca. 18 stk.
300 g hakket oksekød
3 spsk. revet parmesanost
5 spsk. rasp
2 æg
1/2 fed hvidløg, hakket
1 kvist frisk timian
1 stilk blegselleri
1 løg
oliven
1 spsk. kapers
1 glas hvidvin
ekstra jomfru olivenolie
Olivenolie
Salt
Peber
6 træspyd
Bland kødet med æg, 3 spsk. rasp, parmesanost, hvidløg, timian, salt og peber.
Fugt
hænderne og lav 18 polpettaer,
Rul
dem i det resterende rasp og steg dem i olie.
Skiv blegselleri og løg og læg dem i en bradepande sammen med kapers og oliven. Træk kødbollerne på spyddet og spæk med en skive løg og oliven.
Skiv blegselleri og løg og læg dem i en bradepande sammen med kapers og oliven. Træk kødbollerne på spyddet og spæk med en skive løg og oliven.
Placer spyddene i panden over
grøntsagerne, tilsæt vin og lidt
olivenolie og bag ved 180 grader i 20 minutter, drej en gang halvvejs gennem tilberedningen.
Man kan selvfølgelig putte alt i pakkerne her – og
gøre dem mere børnevenlige uden
broccoli, eller lidt vildere ved at tilføje en stærk salsiccia.
Fagottini 4
store eller 8 små.
2 - 3 plader færdig butterdej
100 g. broccoli
50 g. kartofler
100 g. ricotta ost
100 g. salsiccia pølser
½ æggeblomme
lidt smør
salt & peber
Kartofler og broccoli deles i mindre stykker – tern og buketter.
Koges hver for sig så er det nemmest at styre at der stadig
er i bid i grøntsagerne.
Skær salsicciaen i små stykker
Brund den med lidt smør i få minutter
Rør ricottaen lind.
Kom broccoli og kartoffel på panden til salsicciaen, og
lad dem simre et par minutter.
Kom blandingen op i skålen til ricottaen og vend det hele godt sammen.
Del butterdejen i fire kvadratiske stykker og fordel fyldet på midten af hver
Kom blandingen op i skålen til ricottaen og vend det hele godt sammen.
Del butterdejen i fire kvadratiske stykker og fordel fyldet på midten af hver
Pensel med æggeblommen rundt i kanterne.
Luk pakkerne ved at samle hjørnerne på midten,
Pensel med æg på toppen.·
Bag ved 180 grader i varm ovn i ca. en halv time.
Vin:
Brunello de Montalcino. 2006 279 kr.
Italo Cescon: Pinot Grigio Friuli. 2012
79 kr.
Italo Cescon: Merlot Piave. 2011 79 kr.
Kreative folk, trods stor opgave, så lykkes det alligevel altid at komme i mål. Jeg er stadig forundret over at det kan lade sig gøre. :)
SvarSletArancini di riso- jeg vil stadig holde fast på, at der kun skal ½ af raspen i risottoen, så er den stadig så våd, at den af sig selv optager raspen, som den skal rulles i. Og at det er mere til besvær at der skal "mellemlandes i pisket æg" når riskuglen er formet. Direkte i rasp, når riskuglen er formet- og så forme som en snebold, og tryk raspen fast- dyp og form - dyp og form- Men det er jo bare min mening.
SvarSlet